Participativni proračun

Ta projekt ni bil izglasovan.

Kreativni posegi malega formata v javni prostor Semedele

Anonimno oddan predlog  –  13. 07. 2020  –  Območje 1
Navdihujoči vzòri
Navdihujoči vzòri
  • Za nekaj radosti v našem preresnem vsakdanjem bivalno-spalnem naselju. Za kak vznemirljiv preobrat, kak nov pogled ali novo rabo že neštetkrat videnega in spregledanega, po možnosti začinjeno s humorjem, in če bi šlo po sreči, bi Semedelčanke in Semedelčani lahko dobili za trajno sobivanje tudi kakšno pravo pravcato malo ulično umetnino.
  • Za približanje likovnosti ljudem.
  • Da se omogoči izvedba in trajna vmestitev zamisli ustvarjalnih ljudi (npr. slikarji, mozaicisti, kiparji, grafitarji, oblikovalci, striparji, arhitekti, dekoraterji, mojstri za svetlobo, zvok …) in seveda honoriranje. Obenem se nudi možnost plačanega dela zlasti mladim kustosom prekarcem.

Strokovno izveden vabljen ali razpisan kreativni projekt za realizacijo več avtorskih posegov malega formata (velikost in končno število bosta določila kustos_inja in naročnik-MOK), s katerim bi prišli do določenega števila (npr. 7–12) realiziranih drobnih, predvidoma likovnih del v javnem prostoru na območju Semedele.

Lahko pride tudi do dogovora z lastniki, da je kreacija postavljena na nejavnem (npr. stanovanjski blok, ograja zasebne hiše, trgovina, ulična svetilka ...).

Možni strokovni partner projekta je vsekakor regionalno za likovno umetnost pristojni javni zavod Obalne Galerije Piran. Izbrana kustosinja / kustos (najbolje kar dva, saj je pilotni projekt zahteven), zaželjeno s prekarnim statusom, bi strokovno in izvedbeno vodil_a ta skupinski projekt, seveda v sodelovanju z Galerijami ter z občino in z za izvedbo potrebnimi službami (tehnična pomoč OGP in npr. Marjetica Koper za npr. vgradnjo zamišjenega v robnik pločnika ali ob drevo). Pričakuje se uradno slavnostno odprtje z vsem strokovnim aparatom, seveda s poudarkom na avtoricah in avtorjih in njihovih rezultatih.

Izvedla bi se lahko pot za obisk vseh teh novih javnih kreativnih točk (označbe po naselju, na spletu in kot tiskovina). V času nastajanja in aktivnega življenja projekta pa bi lahko delovala tudi facebook-stran za živo komuniciranje in sprotno obveščanje.

Če bi se projekt dobro prijel med strokovno in laično javnostjo, bi ga bilo možno dograjevati in nadaljevati še v drugih delih občine in širše.

Kreativni, načrtovalski in izvedbeni del bi avtorice in avtorji pripravili in izdelali sami, vgradnje, montaže, postavitve, poslikave … na točno določeno izbrano mesto na območju Semedele pa sodijo v zadnjo fazo izvedbe.

Kadarkoli od zgodnje pomladi do pozne jeseni.
Sam projekt bo imel več faz, npr. predpriprave, kreiranje in načrtovanje, koordiniranje glede izvedbe in vmestitve na sam kraj, ter predstavitev javnosti.

Semedelčani bi imeli poslej čast živeti z drobnimi kreativnimi biseri. In morda bi na ta račun dobili še kakšne dodatne obiskovalce. Preboj v kulturni turizem je pa še daleč.  :)

Vrednost projekta

20000 €