Participativni proračun

Gnezdišče za labode na Bonifiki

Božena Ambrozius  –  13. 07. 2020  –  Območje 1
Gnezdišča_za_labode.JPG
Gnezdišča_za_labode.JPG

Labod je simbol čistosti, miru, zveste ljubezni ... V kraju, kjer se naseli, privablja pozornost prebivalcev in obiskovalcev, ob opazovanju labodov se povezujemo z naravo, se pomirjamo in navdihujemo.

V naši občini imamo dobre pogoje za gnezdenje labodov v Škocjanskem zatoku. Toda že vsaj tretje leto zapored gnezdi labodji par tudi na koprski Bonifiki.

  • Predlani sta si laboda v obdobju suše naredila gnezdo na jezercu; ob prvem dežju smo žal videli, kako ga je dotok vode razdejal.
  • Tudi lani se je poskus gnezdenja ob Kanalu Grande ob prvi narasli vodi izjalovil; uspešen je bil šele drugi poskus pri Renaultu.
  • Letos pa je spontano organizirana skupina prostovoljcev poskrbela za varno gnezdenje labodov na dovolj visoko postavljenem gnezdišču ob Kanalu Grande in od začetka maja požrtvovalno skrbi za varnost labodjih mladičev pred drugimi živalmi, zlasti vranami in lisico, pa pred nepoučenimi opazovalci, neprimernim hranjenjem in celo tatovi mladičev. V sodelovanju z veterinarjem za divje živali skrbimo tudi za njihovo zdravje. 

Kaj konkretno predlagamo:

1. Za varno gnezdenje bomo veliko lažje poskrbeli s postavitvijo plavajoče gnezdilnice v obliki sidranega plavajočega otočka ali splava na enem od jezerc na Bonifiki (Za več labodjih družin na tem delu žal ni dovolj prostora in naravne hrane). Na svetovnem spletu smo zasledili nekaj preprostih, uporabnih rešitev za varno gnezdenje na vodi. V rabi so plavajoči otočki ter splavi iz recikliranega materiala, na primer lesenih palet. Nekaj primerov: Oranmore na IrskemPlavajoča "škatla"plavajoči otočki.

2. Kanali in jezerca na Bonifiki so med seboj povezani s cevmi širokega profila; ena od njih je videti povsem neprehodna, za ostale prehodnosti ne moremo oceniti. Preverili bomo, kako je s tem, da bi ugotovili, ali je mogoče uravnavati gladino jezerc v času suše. 

3. V okviru projekta bomo postavili tudi vsebinsko in oblikovno ustrezne informacijske table.

Predlagamo, naj občina izpelje projekt s sodelovanjem prostovoljcev, ki skrbimo za labodjo družino, ter strokovnjakov (Zoosofia, DOPPS) in študentov biološko-ekoloških študijskih smeri, oblikovanja, lesarstva ... Oblikovanje gnezdišča in informacijskih tabel naj zaupa strokovnjakom s področja oblikovanja in tehnike, izvedbo pa komu od lokalnih rokodelcev ali obrtnikov. Za preverjanje imožnosti uravnavanja gladine vode pa predvidevamo sodelovanje ustreznega strokovnjaka z Marjetice.

Projekt bomo izvedli na koprski Bonifiki:

  • Plavajoče gnezdišče bomo postavili na eno od jezerc;
  • z informativnimi tablami pa bomo opremili okolico gnezdišča in Kanala Grande.

Projekt je potrebno izpeljati do konca februarja, da v marcu laboda lahko začneta gnezditi.

Projekt bo prispeval k večji varnosti labodje družine in lažjem preživetju mladičev. Prebivalce in obiskovalce pa bo razveseljeval pogled na te prelepe ptice ter nas kot primer dobre prakse navdihoval, da bomo nadaljevali s podobnimi projekti varovanja narave in s tem, seveda, tudi izboljševali kakovost našega življenja.

Vrednost projekta

8000 €