Participativni proračun

Ta projekt ni bil izglasovan.

Doživljajski pasji park – lesena igrala

Anonimno oddan predlog  –  13. 07. 2020  –  Območje 1
Lesena igrala
Lesena igrala

Semedelski pasji park je prazen, uporabniki so od nekod privlekli dva razpadajoča elektrokoluta. Če psi radi lovijo žogico ali če imajo tam pasje prijatelje, je park v redu, številni pa grejo samo puščobno skozenj. V tem parku bi lahko bilo več psov in njihovih skrbnikov aktivnih.
Mestni kužki so sicer ves čas na vrvici, ob nogi svojega človeka, gibljejo se po ravnih mestnih površinah s hitrostjo vodnika. Tako ne spoznavajo ne narave ne drugačnih pojavov. Park bi lahko bolj spodbujal k aktivnostim, kar bi bilo dobro tako za kužke kot za njihove skrbnike. Z naravnimi igrali bi v njihova življenja dodali več novih možnosti za igro in preizkušanje samih sebe.

Predlagamo izdelavo raznih lesenih igral in elementov, ki jih lahko uporabimo za igro, za vajo, nenazadnje tudi za posedanje pasjih skrbnikov. V samem konceptu mora biti predvidena enostavna, hitra izvedba, po možnosti v celoti iz lesa, iz drevesnih debel različnih debelin. A najbrž tudi brez kupljenih kolov in manjših tramov ne bo šlo. 

Povabili bi študente trajnostnega oblikovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Univerze v Ljubljani, z mentorji. Ti bi si predhodno ogledali dani prostor, raziskali bi potrebe uporabnikov in primere dobrih praks v svetu ter možnosti za izvedbo pri nas. Skupaj z naročnikom MO Koper in zainteresiranimi uporabniki parka bi določili število in lokacije igral. Študentje bi predhodno naredili projektne skice, izvedbene skice svojih zamisli pa na dan izvedbe, ko bi dokončno videli, kakšen material je na razpolago. Izdelava igral naj bi po možnosti zahtevala čim manj kovinskih delov.

Načrte bi uskladili z Marjetico Koper, ki bi priskrbela primeren les požaganih dreves in ga dostavila v semedelski pasji park. Ostalo bo treba kupiti (koli in manjši tramovi ter ostali material).

Za fizično izdelavo zamišljenih igral bi lahko sodelovali z dijaki gozdarstva, tesarstva ali lesarstva; lahko pa bi za izdelavo najeli npr. dva mojstra tesarja. Mojstri oz. dijaki z mentorji bi uporabljali svojo opremo in orodje, študentom pa bi naročnik MO Koper priskrbel zaščitne maske za oči in dihala in delovne rokavice (izposoja pri Marjetici Koper?).

Dodaten potreben tehnični material (vijaki, mozniki, klini ipd.) bo znan, ko bodo znane konkretne zamisli. Verjetno bo treba kak(e) kol(e) postaviti navpično v zamljo in bi za zabijanje potrebovali mali bager (Marjetica Koper?).

Za izdelavo igral bi si vzeli ves dan, in jih na koncu postavili na njihova končna mesta.

V samem semedelskem pasjem parku.

Predpriprave vsaj tri mesece prej, koordinacija z izvajalci in dobavitelji dva meseca prej, izvedba na nek topel, a ne prevroč pomladni dan 2021.

Mestni psi bi se zaradi spodbudnih igral več gibali, njihove izkušenjske sposobnosti bi se izboljšale (vaje v ravnotežju, preskakovanju, iskanju, plazenju, plezanju, hoja na višini, slalomiranje, hoja po lestvah …), pa tudi pasji skrbniki bi se s tem bolj aktivno rekreirali. Zanimive nove aktivnosti bi utrjevale vezi in zaupanje med skrbniki in kužki.

Dobili bomo unikatna ekološka igrala za pse iz (v glavnem) lokalnega materiala.

Hitro reševanje konkretnih izvedbenih zagat bo za mlade zanimivo ustvarjalno početje. V sodelovanju z mojstri za delo z lesom bodo izvedeli in se naučili veliko novega. Realizacija študentskih zamisli je pomembna stvar – MO Koper bo z ustvarjalo delavnico na terenu mladim dala priložnost, da se preizkusijo s konkretnim delom za konkretne uporabnike. Kreativno-delovno druženje dijakov in študentov bo za ene in za druge nekaj novega in bodo spoznavali pomembnost povezovanja različnih znanj in dragocenost skupinskega ustvarjanja. Za mlade, za študente dizajna in dijake gozdarstva / tesarstva / lesarstva, bo vse skupaj dragocena izkušnja, v Kopru bodo zagotovo preživeli nepozaben dan. Zmaga tudi za MO Koper biti spodbujevalec takih dobrih zgodb.

- - -

Predvideni stroški

  • Odškodnina za ALUO (in srednjo gozdarsko / gradbeno / lesarsko šolo), dnevnice za mentorje.
  • Če bodo igrala izdelali najeti tesarji, plačilo zanje.
  • Nabava osnovne zaščitne opreme za študente (maske za oči, maske proti lesnemu prahu, rokavice).
  • Potni stroški za vse.
  • Malica in kosilo ter pijača za vse udeležence.
  • Poleg lesa (večino bi lahko dobili lokalno, preko Marjetice Koper) bodo rabili še dodaten material, ki bo znan, ko bodo znane izvedbene skice. Najbrž bodo rabili tudi kakšne kole in manjše tramove.

Vrednost projekta

20000 €