Participativni proračun

Ta projekt ni bil izglasovan.

Urbani skupnostni vrtovi

Anonimno oddan predlog  –  04. 07. 2020  –  Območje 1
Foto: iz priročnika Umanotere
Foto: iz priročnika Umanotere

Za boljšo samooskrbo občank in občanov s hrano, ker ima vrtičkarstvo najvišji hektarski donos, ker je lokalna pridelava hrane najbolj smiselna, za boljši stik z naravo in letnimi časi, za hobi in razgibavanje, za druženje, za so-delo, za izmenjavo znanj, opreme, orodja in pridelkov.

Predlagam, da občina določi vsaj eno lokacijo, kjer bo lahko zrasel urbani (skupnostni) vrt. Najbolje na dosegu javnega prevoza, kolesarskih poti in nekje, kjer je voda za zalivanje. Urediti bi bilo treba tudi nekaj osnovnih parkirnih mest.

Sami vrtičkarski interesenti se bodo odločili, ali bo vrt dejansko skupnosten, ali pa bo najemniško razdeljen in ga bodo najemniki obdelovali individualno. Lahko pa ta dva principa delujeta vzporedno.

Vsekakor pa naj bo del zemljišča namenjen druženju.

Iz projekta naj bi se priskrbela tudi osnovna oprema (zunanja ograja, klopi za počitek, lopa za orodje ipd.)

Primer vrtov na ljubljanski Rakovi jelši: “Na območju je skupaj 320 vrtičkov. Vrtički so različnih velikosti od 25 do 75 m2. Opis območja: urejene lope za shranjevanje orodja, nadstrešnica nad lopami za zbiranje vode, vsak vrtiček ima svoj kompostnik.”

Zelo dobro bi bilo, če bi nekdo vodil postopek vzpostavitve (skupnostnega) vrta (NVO Pina že ima izpred nekaj let konkretne izkušnje s podobnim projektom).
Financer-občina bi z razpisom poiskal zainteresirane za vrtnarjenje.

Povabili bi lahko tudi najrazličnejše formalne in neformalne skupine občank in občanov (Šent, Petka, študenti, begunci, priseljenci, brezposelni, vrtčevski otroci, …), ki bi želeli sodelovati in sami pridelovati sadje in zelenjavo.

http://www.umanotera.org/wp-content/uploads/2016/04/Priročnik-za-ureditev-skupnostnega-vrta.pdf
https://www.viva.si/Naravi-prijazno/13042/Ljubljanski-skupnostni-vrtovi
https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/cetrtne-skupnosti-v-ljubljani/cetrtne-skupnosti-v-ljubljani-2/cetrtna-skupnost-trnovo/novice/ucni-zelenjavni-vrt-3/
https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/podezelje/samooskrba-v-ljubljani/vrticki-v-ljubljani/urejanje-vrtickarskih-obmocij/rakova-jelsa/
https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/podezelje/samooskrba-v-ljubljani/vrticki-v-ljubljani/vrtickarski-red-na-mestnih-vrtickih/

Olmo, Šalara, Vanganelska dolina …?

Kadarkoli do neke pomladi, ko bi lahko začeli obdelovati zemljo.

Zadovoljstvo ob dobrem pridelku, domača hrana, nova znanstva, nova znanja, boljša gibljivost, zdrav stik z naravo in njenimi pojavi …

Vrednost projekta

20000 €