Participativni proračun

Botanični vrt v Dekanih

Anonimno oddan predlog  –  09. 07. 2020  –  Območje 3

V vasi je vedno manj zelenih površin, zato bi ureditev vrta pomenila novo urejeno površino za samo vas in olepšala izgled kraja pred vstopom v sam center vasi.

Predlagamo, da bi se na parceli na klancu, ki jo je MOK kupila v letu 2019 uredil BOTANIČNI VRT, v katerem so že zasajene oljke. Vrt bi lahko služil učencem osnovnih šol na obali, saj bi si lahko v vrtu ogledali vse avtohtone rastline, ki uspevajo na tem območju. S tem bi vas pridobila na dodatni prepoznavnosti. 

Projet bi se izvedel v letu 2019 in sicer tako, da bi se območje najprej uredilo, splaniralo, preoralo in nato na tem območju posadilo tipične rastline (zelišča, grmovnice, cvetje), ki so zanačini in avtohtoni za naše območje. Postalilo bi se lahko tudi manjšo klopco in mizico za miren počitek pod oljkami.

Projekt bi se izvedel na parceli na Klancu. Gre za zemljišče s parcelno št. 1503 k.o. Dekani (last Mestne občine Koper).

Projekt bi se izvedel v letu 2021-2022 in bi bil trajnostni projekt. Ko bi bile rastline posajene, bi bilo potrebno park samo vzrdževati. 

Spremenila bi se podoba ceste, ki pelje v center vasi. Poglobilo bi se sodelovanje med Osnovno šolo v Dekanih, vsemi društvi in KS Dekani, saj bi v projekt radi vključili vse zainteresirane. Botanični vrt pa bi bil lahko laboratorij za učence OŠ Dekani, kjer bi lahko preko krožkov sodelovali, vsekakor bi bil dobrodošel tudi pri predmetu biologije in pri drugih predmetih. Botanični vrt bi si lahko ogledali tudi turisti, drugi učenci in dijaki iz šol iz cele Slovenije, kar bi gotovo pripomoglo k dodatni prepoznavnosti vasi. 

 

Vrednost projekta

15000 €